Kako osvetliti kuhinjo? Ustvarite domačnost.

Kuhinja v domu je simbol za domače ognjišče. Kot prostor, kjer se "kuri ogenj", je že sama po sebi izvir svetlobe in toplote, zato naj bo taka tudi osvetlitev. Prijetna, mehka, topla osvetlitev daje kuhinji v povezavi z jedilnim kotom vzdušje domačnosti.

Pa vendar je ob tem potrebno pomisliti tudi na gospodinjo, ki za delo v kuhinji potrebuje dobro osvetljene delovne površine. Pulti, kjer pripravljamo prehrambne sestavine za kuhanje, pomivamo posodo ali opravljamo druga kuhinjska dela, morajo biti osvetljeni tako, da ne slepijo oči, ampak usmerjajo luč samo na delovno površino. To dosežemo z uporabo LED trakov v vgradnih alu profilih, ki se jih vgradi v spodnjo stranico visečih elementov. V kolikor te možnosti nimamo, si lahko pomagamo tako, da nad delovno površino v strop pozicioniramo vgradne ali nadgradne svetilke z usmerjeno svetlobo, ki nam osvetlijo delovno površino.

Če imate v kuhinji okno in se o osvetlitvi odločate sredi pomladi, upoštevajte, da bo pozimi en vir svetlobe manj in bo enako, kot če okna ne bi imeli. Raje z lučmi nekoliko pretiravajte (ugasnete jih še vedno lahko), kot da bi jih bilo premalo.

Za splošno osvetlitev kuhinje je najboljše izbrati svetilke z razpršeno svetlobo, ki osvetlijo celoten prostor in ne ustvarjajo senc. V kolikor imate v kuhinji otok ga lahko osvetlite z visečimi svetilkami, ki poživijo celoten izgled kuhinje. Ta svetila lahko kombinirate z visečo svetilko nad jedilno mizo ali ustvarite popolnoma svojo zgodbo.

Na spodnjih slikah si lahko ogledate nekaj različnih osvetlitev in morda najdete navdih za svojo sanjsko kuhinjo.