Najbolj razširjen način vgradnje svetil v mavčne plošče ali les je dokaj enostaven. V mavčno ploščo zvrtate luknjo ustreznega premera, povežete vodnike in svetilko pritrdite s priloženim pritrdilnim elementom (navadno parom vzmeti). Inštalacija je hitra in ugodna, končni izgled pa estetski. Pa vendar ima ta način vgradnje kar nekaj resnih pomanjkljivosti.

 - Priključne sponke, ki se jih dobi skupaj s svetilom so navadno premajhne in niso primerne za povezavo vhodnega in izhodnega vodnika in istočasno za odjem toka za svetilo samo. Tako obremenjeni vodniki in priključne sponke navadno prosto »ležijo« znotraj vmesnega stropa, kar je v nasprotju s splošnimi pravili o električnih inštalacijah.

 - Vmesni strop s kovinskimi nosilci je popolnoma nepregleden. Na njem je prah, ki se ga zaradi nedostopnosti nikoli ne pobriše. Ta se nabira tudi na električnih kablih, priključnih sponkah in na žarnicah in predstavlja potencialno nevarnost.

 - Zelo pogosto je vmesni strop štel kot izolator. Kjer je izolacija položena preko vgradnih svetil se bo zaradi pomanjkanja prostora vgradna svetilka gotovo dušila v izolacijskem materialu nad mavčnimi ploščami.

 - Včasih je ovirano vzdrževanje vgradnih svetil, ki jih je potrebno odstraniti iz vmesnega stropa. Vzmeti, ki pritiskajo na mavčno ploščo, le to pogosto poškodujejo. To zahteva sanacije in utrjevanje plošč z mavcem.

 S tem, ko vgradno svetilko zaščitimo z inštalacijsko dozo, rešimo vse zgoraj omenjene težave pri inštalaciji v mavčne plošče. Dozo je potrebno namestiti takrat, ko se vmesni strop še gradi in je dostop do mavčne plošče, v kateri bo doza, še enostaven. Če nam to ne uspe, je treba dozo namestiti preden se pritrdi naslednja mavčna plošča. Vsekakor pa je to potrebno storiti preden se mavčno ploščo pokrije z izolacijskim materialom.

V kolikor imate strop že zaprt in ni več mogoče uporabiti zgornjih vgradnih doze, si lahko pomagate z modelom XTEKPF04. Namenjen je kasnejši montaži svetilk z izrezom od 57 do 105 mm. V tem primeru si morate najprej izbrati vgradno svetilko in na podlagi njenih dimenzij še ustrezno velikost doze. V mavčno ploščo se natančno izvrta odprtina za dozo. Nato vstavite dozo in jo pritrdite z ˝repki˝ , ki jih vstavite naknadno.

INŠTALACIJA V OPEČNATE STROPOVE ALI ZIDOVE - MODEL XTEKPF03 IN XTEKPF03A

Nova inštalacijska doza za vgradna svetila rešuje dolgoletno težavo elektro inštalaterjev, ki so jih stranke pogosto prosile naj vgradijo svetila, inštalaterji pa so ugotovili, da ni nobenih vmesnih stropov, v katere bi jih lahko namestili. V najboljšem primeru je bila izvedba zahtevna in draga, v najslabšem pa nemogoča.

Najpogostejše ovire so bile:

 - težko je bilo priti do doz ali nadomestkov zanje ustreznega premera in konstrukcije za pritrditev svetil. Karkoli se je pri takih improvizacijah že uporabljalo, navadno ni ustrezalo zahtevam CE standardov,

 - inštalaterji so jih le s težavo pravilno vgradili, saj na stropih ni bilo zadosti ometa za podometno vgradnjo. Končni izgled tovrstne vgradnje je bil pogosto neprofesionalen, zato so se inštalaterji začeli vedno bolj izogibati vgradnim svetilom.

Vgradna inštalacijska doza za svetila vse te težave popolnoma odpravlja. S pomočjo posebnega orodja za njeno pritrditev pa odpira vrata novemu načinu dela.

Več informacij o dozah in načinu montaže si lahko ogledate na spodnjih posnetkih.